Bornholmske leverandører og samarbejder


Bornholms bæredygtige sjæl og kerne

Den bornholmske tradition for flid og nærvær i arbejdet med naturens gaver har sat sit præg på udviklingen af FALK Bornholms syp og snapse. De første syp-opskrifter er lavet med bær, nødder og frugter fra haven. I sommeren 2020 fik Line Falk Fødevarestyrelsens godkendelse til at anvende egen have og andres private haver på Bornholm i FALK Bornholms syp og snapse for at bære en flig af den gamle tradition fra sodavandsfabrikken videre. Det bæredygtige og det ægte bornholmske er alfa og omega for FALK Bornholm. Det er en tro på, at der på Bornholm gror de bedste råvarer, og at al unødvendig transport og import kan spares væk.

 

 

Samarbejder og leverandører

Snapsebasen til FALK Bornholms syp og snapse er en findestilleret vodka fra WILD Distillery i Åkirkeby, som vi kender for et bredt sortiment af vildt gode gin og vodka.


Kaffebønnerne til kaffesyppen er leveret af Risteriet Sueños. Sueños er en bornholmsk, socialøkonomisk virksomhed, der ejer en kaffefarm i Nicaragua og har kafferisteri på gården i Østerlars.


Pure Rainforest Chocolate by Koefoed har butik i Allinge og driver en kakao- og vaniljefarm for kvinder på Fiji. De leverer vanilje og kakaobønner til FALK Bornholm.

LineFalk1.jpg

At sanke betyder:

at oplede, -søge og samle

Sanke-tilladelser

FALK Bornholm plukker frugt, bær og krydderurter i både egen og andres private haver og ude i naturen.

Bær, nødder og krydderurter dyrkes i egen have i Nexø, hentes hos andre private haver og skove på Bornholm. Det har Fødevarestyrelsen sagt god for. Derudover handles der regelmæssigt hos Strabo Planter i Østermarie, som bl.a. har et udvalg i mynte og timian, man sjældent ser andre steder.

FALK Bornholm har tilladelse fra Bornholms Regionskommune til at sanke lyng ved Balka og sejlepil ved Lystskoven i Nexø.
Og FALK Bornholm har kontrakt med Naturstyrelsen, der giver tilladelse til at sanke flere råvarer på særlige områder på Bornholm. BEOF (Bornholms Energi og Forsyning) og KADK (Glas og Keramik-skolen i Nexø) har givet samtykke til, at FALK Bornholm plukker sejlerøn på deres grunde.

Samarbejdet og mødet med de lokale leverandører, andre iværksættere og aftalerne med myndighederne er noget af det, der gør bornholmsk iværksætteri og de bornholmske syp og snapse fra FALK Bornholm til noget ganske særligt. Det er resultatet af ægte, bornholmsk flid, håndværk og netværk.