Om FALK Bornholm


FALK Bornholm er et lille, bornholmsk håndværks-snapseri i hjertet af Nexø på Bornholm.

Her følges årstidernes gang, og bær, urter, nødder og frugter sankes i den bornholmske natur. Hvad der ikke gror på Bornholm, hentes hos lokale forhandlere.

Syp og snapse fra FALK Bornholm er bæredygtigt, produceret ved håndkraft og lagret i små portioner.

 

 

Syp- og snapsemager

Det er mig, Line Falk, der til dagligt driver FALK Bornholm. Jeg er uddannet indenfor kommunikation og digital markedsføring og flyttede til Bornholm i oktober 2016. Da jeg var barn, lavede min mor altid kryddersnapse til påske og jul, og det var spændende og hyggeligt at sanke porse, valnødder og samle andre ting til at tage med hjem, når vi gik ture i skoven. Som voksen er det derfor faldet mig ret naturligt at fortsætte traditionen hjemmefra med selv at lave snapse til julefrokostbordet, til påskefrokoster og til andre særlige lejligheder. Da min mand og jeg blev gift, lavede jeg mange liter hyldeblomstsyp til bryllupsfesten, og den blev bl.a. brugt som bordkort i små flasker… Stille og roligt har det med at lave syp og snapse i privaten taget overhånd, og især da vi alle blev sendt hjem ifm. Covid19 i foråret 2020. Efter at især min kære mand længe havde tilskyndet mig til at gøre mere ud af snapseriet, cvr-registrerede jeg FALK Bornholm i juli 2020, og siden da er det gået stærkt med at få etableret virksomheden.

Bornholms bæredygtige sjæl og kerne

Den bornholmske tradition for flid og nærvær i arbejdet med naturens gaver har sat sit præg på udviklingen af FALK Bornholms syp og snapse. De første syp-opskrifter er lavet med bær, nødder og frugter fra haven. I sommeren 2020 fik Line Falk således Fødevarestyrelsens godkendelse til at anvende egen have og andres private haver på Bornholm i FALK Bornholms syp og snapse for at bære en flig af den gamle tradition fra sodavandsfabrikken videre. Det bæredygtige og det ægte bornholmske er alfa og omega for FALK Bornholm. Det er en tro på, at der på Bornholm gror de bedste råvarer, og at al unødvendig transport og import kan spares væk.

 

 

Samarbejder og leverandører

Snapsebasen til FALK Bornholms syp og snapse er en findestilleret vodka fra WILD Distillery i Åkirkeby, som vi kender for et bredt sortiment af vildt gode gin og vodka.


Kaffebønnerne til kaffesyppen er leveret af Risteriet Sueños. Sueños er en bornholmsk, socialøkonomisk virksomhed, der ejer en kaffefarm i Nicaragua og har kafferisteri på gården i Østerlars.


Pure Rainforest Chocolate by Koefoed har butik i Allinge og driver en kakao- og vaniljefarm for kvinder på Fiji. De leverer vanilje og kakaobønner til FALK Bornholm.

Sanke-tilladelser

FALK Bornholm har tilladelse til at sanke i både egen og andres private haver og ude i naturen.

Bær, nødder og krydderurter dyrkes i egen have i Nexø, hentes hos andre private haver og skove på Bornholm. Det har Fødevarestyrelsen sagt god for. Derudover handles der regelmæssigt hos Strabo Planter i Østermarie, som bl.a. har et udvalg i mynte og timian, man sjældent ser andre steder.

FALK Bornholm har tilladelse fra Bornholms Regionskommune til at sanke lyng ved Balka og sejlepil ved Lystskoven i Nexø.
Og FALK Bornholm har kontrakt med Naturstyrelsen, der giver tilladelse til at sanke flere råvarer på særlige områder på Bornholm. 

Samarbejdet og mødet med de lokale leverandører, andre iværksættere og aftalerne med myndighederne er noget af det, der gør bornholmsk iværksætteri og de bornholmske syp og snapse fra FALK Bornholm til noget ganske særligt. Det er resultatet af ægte, bornholmsk flid, håndværk og netværk.