Bag om FALK Bornholm

REsumé af de første fem år med FALK bornholm

FALK Bornholm startede sådan, som man aldrig skal starte en spiritusproduktion op: Med alt for få penge på opsparingen, uden kapital i ryggen, uden nogen overordnet plan og uden erfaring fra branchen.

I begyndelsen af 2020 oprettede jeg Facebooksiden, Instagramprofilen og profilen på Twitter, der nu er i dvale. Jeg begyndte at fortælle om min passion for at tage tilfældige ting med hjem fra skoven eller ude fra haven og smide det i spiritus for at trække essenser på det. Det var lidt for at teste vandet. Turde jeg springe i?
Vores kælder var fuld af syltetøjskrukker og patentglas i forskellige størrelser med alle mulige essenser i. Min mand havde en aften (det var i begyndelsen af Corona-nedlukningen) været i kælderen og talt op, hvor mange liter essenser, der egentlig stod dernede i kælderen, og hvor mange liter vodka, der var blevet købt ind og blevet brugt udelukkende til essenser og udtræk, som nu stod som pynt på hylderne i den gamle vinkælder.

"Enten stopper vi med at købe vodka, eller også laver du det der om til en virksomhed og bliver seriøs med det," sagde han sådan cirka.

Lidt senere samme år cvr-registrerede jeg FALK Bornholm, og i sommeren 2020 flyttede produktionen ind i et kælderlokale til en café inde i Nexø. Tønder, dunke og patentglas blev båret op og ned ad trapper, for jeg måtte ikke opbevare spiritussen i køkkenet.

I oktober 2020 var jeg løbet tør for penge. Jeg havde i løbet af sommeren betalt sikkerhedsstillelsen hos SKAT, betalt depositum, husleje og havde købt lidt inventar og vodka hjem.
Så jeg lavede en crowdfunding over Boomerang. Jeg havde håbet på 10.000 kr, og jeg nåede på få uger at få skrabet lidt over 20.000 kr ind. Det var nok til, jeg kunne købe en palle flasker hjem, få trykt etiketter og sætte de første flasker til salg.

I februar 2020 flyttede produktionen fra kælderlokalet på Åsen over i lokalet på Konservesfabrikken i Nexø. FALK Bornholm var den første fødevareproduktion, der rykkede ind på fabrikken, efter den var blevet lukket ned. Der var is på væggene, og udlejer tændte for vandet i bygningen, så jeg havde mulighed for at producere og tappe til påskesalget.

Senere er der kommet både udluftning og varmt vand i produktionslokalet, og der er flyttet en hel del flere små fødevarevirksomheder ind på den store Konservesfabrik.

I juni 2021 vandt FALK Bornholm Publikumsprisen til Sol over Gudhjem med kaffesyppen. Den havde fået mere end 1/3 af alle stemmerne. Det var en slags anerkendelse og endnu en erfaring i, hvor meget jeg absolut ikke bryder mig om at deltage i konkurrencer eller at få rådgivning, før jeg véd, hvad jeg har brug for hjælp til.

I slutningen af 2021 fandt jeg sammen med min fantastisk dygtige, erfarne grafiker Geira Bjørn Olsen, der har Sidekick Design. Jeg kunne med få ord sidde over for hende og sige, hvad logoet skulle kunne, og hvad den grafiske identitet skulle udtrykke. Geira sendte mig kort tid efter vores første møde ét forslag til logo. Det er det logo, FALK Bornholm bruger i dag.

I januar 2023 var jeg på Moonshine University i Louisville, Kentucky, hvor jeg gennemførte deres lange uddannelsesforløb i destillering og spiritusproduktion. Her gik det op for mig, at jeg ikke er begejstret for de store destilleringsanlæg og maskinarbejdet i de store spiritusproduktioner. Det er imponerende at være gæst til, og jeg holder utroligt meget af at se og høre om andres produktioner. Men for min egen virksomhed handler det om at have råvarerne i hænderne fra den spæde start og til slutproduktet. Jeg var nået til et punkt, hvor jeg havde lært utroligt meget mere både om produktionen, salget, samarbejder, og hvad FALK Bornholm egentlig er for en fisk. Jeg valgte igen at crowdfunde til produktionen over Boomerang, og denne gang blev der støttet for mere end 42.000 kr.

Nu har jeg efterhånden fundet fodfæstet både som iværksætter, producent og virksomhedsejer.
FALK Bornholm er blevet en del af et stærkt og trygt netværk af kreative, dygtige, vidende og modige mennesker indenfor kunsthåndværk, fødevarer og alt med natur.
Samtidigt har jeg nu tæt kontakt og gode samarbejder med lokale, private haveejere, der lader mig gå ud og plukke bær, frugter, blomster og grøntsager med og uden hjælp.
Der er en lille, fast kundegruppe, som kommer igen til hver højsæson, og som følger med i, hvad der kommer af nye smage fra produktionen.

FALK Bornholm er med sine små 5 år på bagen stadig væk en ung virksomhed med en ny produktion. Her skal være plads til, at jeg taber flaskerne og spilder på gulvet, og her skal være tid og rum til at lege og eksperimentere.

Kernen er stabil nu, og smagsgiverne til flaskerne er altid lokalt dyrkede og håndplukkede.

"FALK Bornholm er en lille nanoproduktion af spiritus, og her producerer jeg niche-varer indenfor spiritus.

Selvom det for nogen virker underligt og uambitiøst, så giver det mening for mig og danner rammen for en god, meningsfuld arbejdsplads, jeg kan være på.

Her er der fokus på det gamle håndværk indenfor spiritussens verden, de bornholmske traditioner og madkultur, de lokale råvarer og de naturlige smage, der kan fremelskes i spiritussen."

Line Falk

FALK Bornholm

"Hvordan skulle jeg kunne vide det, når jeg aldrig har prøvet?"

 

Modsat andre spiritusproduktioner er FALK Bornholm ikke startet med et færdigt produkt, en fast opskrift, et fastlåst udtryk eller ét mål.

Jeg ville bare gerne lave en spiritus med de råvarer, der findes lokalt tæt på produktionen og særligt arbejde med råvarenes naturlige smage. Og så ville jeg selv ud at plukke de råvarer, der skal bruges. Jeg vil have mine hænder med i produktionen hele vejen fra start til slut.

Den anden ting er, at det altid har undret mig lidt, hvor lavt man har prioriteret den danske spiritushistorie og brændevinen i forhold til den spiritus, man traditionelt set har produceret udenlandsk. Spiritussen er ikke mindre interessant eller fin af at være resultatet af et simpelt håndarbejde uden brug af store maskiner og destilleringsanlæg.

FALK Bornholm er i konstant udvikling, og jeg lærer hele tiden nye ting og får erfaringer, jeg ikke havde forventet, jeg ville få. Der skal altid være plads til læring, nye input, forbedring og allervigtigst: Alle de dumme, uundgåelige fejl.

I stedet for at beskrive en målgruppe og et fast sortiment har jeg valgt fra start af at invitere interesserede med på rejsen. Kunderne smager og giver feedback, og jeg lytter og bruger det, jeg kan i produktionen. 

Kommunikationen fra min side skal være ærlig og søgende. For jeg skal lære, hvad der er spændende at høre om for andre.

Hvis min virksomhed havde været fastlåst, og min produktion var indstillet til kun at producere denne ene vare igen og igen, så ville det kun være ordene, jeg ville kunne modellere...

Men jeg vil gerne lytte, blive klogere og bedre til håndværket. Og imens jeg gør det, har jeg vundet en lille gruppe af trofaste kunder, der forstår den kreative og frie proces, som også er i FALK Bornholm.

Når årstidernes vind og vejr styrer råvarernes smag og de mængder, jeg når at få fingrene i, så skal vi alle være en smule fleksible.

Rabarber, brombær, hyldeblomster, jordbær, morbær, stikkelsbær, solbær og æbler. Alt smager lidt anderledes, end det gjorde året forinden.

Fordi jeg er ude i de gamle haver, de store skove og krattet langs havet, hvor jeg plukker, kommer jeg både hjem med smagsgiverne til likørerne og oplevelser, der for mig også kan smages i slutproduktet.

Når jeg er ude sammen med andre, får jeg historier fortalt om, hvordan livet i området var før, og hvorfor her nu ser ud, som det gør.

Vi har tid nok.

Gennemsnitsproduktionstiden er nu på cirka de 3 år for et batch, og jeg har tønder stående med essenser tilbage fra 2021, som ikke er færdige endnu.

Så selvom selve produktet lyder simpelt og har en enkel smag af råvarer, du kender, så er smagen alligevel rig på mængden af de håndplukkede, naturlige råvarer og arbejdstimerne udenfor og i produktionen.

Den flaske, du har stående på dit bord, og som du smager fra. Den kommer aldrig igen på helt samme måde, som den gjorde i dette batch.

Næste høst er lidt anderledes end sidste gang, og jeg har lært en masse siden sidst, som bliver taget i brug med det samme. Det giver mig i produktionen en frihed til også at justere smagene og varianterne efter, hvad kunderne siger og dem, der blot får en smagsprøve, når vi ses på et julemarked eller til et arrangement. På samme måde forsøger jeg at tilpasse, justere og udvikle kommunikationen ud fra, hvad der spørges om, og hvor vi i samtalen kan tale forbi hinanden. Når der ifølge mærkningsreglerne for spiritus netop ikke skal skrives en ingrediensliste på flasken, så er det mindste, jeg kan gøre, er at besvare spørgsmål og forklare, hvad der er i flasken.

Produktionstiden

Den gennemsnitlige produktionstid er 3 år på et batch hos FALK Bornholm.
Fordi essenserne trækkes på håndplukkede, naturlige råvarer, tager produktionen en god rum tid fra frugt til flaske.
Det illustrerer også, at godt håndværk tager tid, og at tiden i sig selv er en del af smagen.

Årshjul og arbejdsopgaver

Der indkøbes flasker og tapper i starten af foråret og i begyndelsen af efteråret.
Fra maj til september er den primære arbejdsopgave at plukke og producere. Derfor har jeg sjældent faste arbejdstider inde i produktionen. Hvis det ikke regner, er jeg ude et sted i naturen for at plukke.

Kommunikation og ærlighed

Åbenhed og gennemsigtighed både i produktionen og produkterne er værdifulde i en lille, håndholdt produktion som FALK Bornholm. 
Jeg er klar over, at jo mere, jeg fortæller, jo mere sårbar bliver min produktion i forhold til fx plagiering. 

Salg i Danmark

FALK Bornholms flasker forhandles kun i Danmark, hvor jeg selv har mulighed for at være i kontakt med og besøge butikkerne rundt omkring i landet.

Det er vigtigt, at kunderne får mulighed for både at smage og høre om produktionen, inden de køber. Jeg har det bedst med, folk ved, hvad det er, de kommer hjem med.

Netværk og samarbejde

FALK Bornholm er en iværksættervirksomhed, og jeg er altid i nær kontakt med andre iværksættere, kunsthåndværkere og fødevareproducenter. Det er uundværligt som iværksætter at være del af et fællesskab, hvor man kan sparre og videndele uden frygt for at se sine bedste ideér fremført af en anden kort tid efter...

Alle de mange regler

Det overrasker tit folk, når jeg er ude at fortælle om produktionen om alle de regler og lovgivninger, der er indenfor spiritussens verden. Både ens løse tanker, idéer og de handlinger, der udføres i praksis, skal afstemmes med den lovgivning, produktionen fungerer under både i forhold til SKAT, Sundhedsstyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen, Fødevarestyrelsen, Brandvæsnet, EU og så videre...

Honningsyppen er
en hjørnesten i den
bornholmske madkultur

LÆS MERE