FAQs

Her kan du få svarene til de mest almindeligt stillede spørgsmål vedrørende FALK Bornholms produktion af likører, honningsyp og vodka.

  • Er det en snaps eller vodka, du bruger som base?

    I bund og grund er snaps og vodka den samme slags
    spiritus. Det er en ethanol, der er tyndet ned med
    vand. I nogle snapse er alkoholprocenten nede på 35% vol, og så må man ikke længere kalde det en vodka. I andre snapse er der krydderurter i.

    Til produktionen af likører og honningsyp har jeg valgt at
    anvende en helt ren spiritus som base. Altså en vodka.

  • Er der meget sukker i likøren?

    Det sker meget sjældent, jeg anvender sukker i
    produktionen. For det meste bruger jeg kun en lokal,
    fermenteret honning til at søde med.

    For det meste består et af udtrækkene i den færdige likør også af, at jeg har fermenteret nogle af råvarerne i honning og har trukket en sirup på den måde.

  • Hvad fik dig til at starte din egen spiritusproduktion?

    Min mor lavede kryddersnapse, da jeg var barn. Og der var vi børn tit med ude at sanke. Vi skulle også plukke svampe, bær og urter til mad og andre ting, men kryddersnapsen var lidt mere alvorlig og spændende at være med til. Min mor laver i øvrigt stadig væk kryddersnapse, og det kan hun så bruge min vodka til.

     

    Jeg synes, alt ved hård spiritus er super interessant. Både det historiske perspektiv og det med, hvordan smagene og farverne tilsættes og udvikler sig i de høje alkoholprocenter.

    Arbejdet i produktionen er udfordrende og meget varieret, og samtidigt er der mange arbejdstimer ude i naturen, hvor der er højt til himlen og ro omkring mig. Man kan hverken blive stresset eller i dårligt humør af at plukke blomster og bær.

    Det er den korte historie.

    Jeg har altid holdt meget af at opholde mig ude i naturen og har især tilbragt mange timer i skoven iført løbesko, på hesteryg og sammen med legekammerater, da jeg var barn.

    Samtidigt har jeg i mit studie på universitetet syntes, det var interessant at dykke ned i gamle myter og traditioner for alkohol og spiritus, og hvilken rolle alkoholen har haft i vores kultur.

    Uanset drukkultur eller ej har spiritussen oprindeligt været et håndværk, der har været tiltænkt mange egenskaber. Hvor man i dag måske lidt har glemt indholdet i flasken - Jeg kan godt lide at arbejde med de små historie og de naturoplevelser, man kan få med ved at sanke og anvende naturlige råvarer i produktionen.

    I det hele taget er produktionen en fri og kreativ legeplads for mig, hvor jeg både er i kontakt med utroligt mange lækre smage og råvarer, imens jeg møder og sparrer med mange virkeligt kloge, dygtige og spændende personer indenfor branchen.

  • Hvorfor er der forskellige alkoholprocenter på likørerne?

    Det er væsken i råvarerne, der trækker alkohol-
    procenten ned. Og nogle gange kan man endda blive overrasket over, hvor meget væske, der er i bær. Der er
    fx også mere væske i kronbladene på hyldeblomster, end hvad man forestiller sig.

  • Hvad kan man drikke den til?

    Det bestemmer du jo selv. Men likøren kan drikkes til
    frokost, desserten, som en avec til kaffen, og den kan
    anvendes i cocktails. Vodkaen kan drikkes og bruges som enhver anden vodka.

  • Er det altid vodka, du bruger som base?

    Ja. Jeg er godt klar over, det er muligt at bruge fx rom, whiskey, gin og brandy som base i en likør. Vodkaen er for mig en god base at arbejde med, fordi den er smagsneutral. Derfor styrer og bestemmer jeg selv, hvilke smagsgivere der bliver tilsat likøren.

  • Laver du også kryddersnaps?

    Nej, det gør jeg som udgangspunkt ikke. Jeg synes ikke, det er særligt sjovt at sanke urter...

    Men nogle gange er der et lille batch med en humlesnaps, alt efter, hvilken brygmester jeg lige har talt med på Bornholm. 

    Jeg regner med, der til påsken 2025 bliver tappet et mindre antal humlesnaps med humle, jeg har fået fra Peter, der er brygmester på Svaneke Bryghus.