Skovbærlikør

Morbær, brombær, blåbær, jordbær og hindbær fra nærliggende skove og private haver.
Tønden med essenser til skovbærlikøren blev opstartet i 2021.

Skovbær

Skovbærlikøren er en frugtig, fyldig og frisk likør fuld af smag fra håndplukkede bær fra bornholmske haver og vilde skove.

Likøren egner sig godt til desserten, ostemaden og som en avec til kaffen. Skovbærlikøren kan nemt anvendes i en cocktail.

En alliance-likør

Det er klart morbærene, som er de dominerende i skovbærlikøren. En del bær smager ikke af meget alene i spiritus. Hindbær i sig selv smager bittert, når der ikke er anvendt en masse sukker i produktionen af essensen. Blåbær smager spædt og fladt, og brombær kan have en syrlig smag. Men sammen sker der noget, og de forskellige bær supplerer og fremhæver hinandens sødmefulde, søde, syrlige og fyldige bærsmage.

Morbær

Morbærene er helt særlige. De er fulde af en tyk saft, og morbærrene har en kraftig, parfumeret, utroligt sød og utroligt syrlig smag. Der findes sjældent morbærtræer andre steder i Danmark end her på Bornholm. Det siges, her gror så mange morbærtræer, fordi man engang forsøgte at dyrke silke. 

Det fedeste ved at plukke morbær er, at de eksploderer, når man plukker dem. Så efter nogle timers morbær-plukning ligner jeg altid én, der har slagtet et stort dyr eller begået et voldsomt drab, når jeg kører hjem i bilen. Og det morer mig at se modkørende bilisters ansigtsudtryk, når vi får øjenkontakt på landevejen.

WILDBERRY BRAMBLE

6 CL gin
3 CL FALK Bornholm Skovbær
1,5 CL citronsaft
1,5 CL sirup

Fyld et lowball glas med knust is.
Hæld gin, FALK Bornholm Skovbær, citronsaft, sirup og isterninger i en shaker. Shake i 20 sek. og hæld i glasset.

Pynt evt. med citrontwist.

Mysteriet om de bornholmske morbær

Der er en vandrehistorie og et tidsrum i historien, hvor morbærtræerne sandsynligvis kom til Bornholm... 

Sort morbær kommer fra Vestasien. Her kan morbærtræerne blive op til 12 meter høje. Morbærtræet blev dyrket og groede i kulturhaver allerede om­kring år 400 fvt. Man mener, at det var de gamle grækere, der tog morbærtræerne med sig og udbredte dem langs Middelhavets kyster. Det var omkring det 16. århundrede, at morbærtræerne nåede til Nordeuropa. Og man har på Bornholm morbærtræer, som man mener, er 200-300 år gamle, fordi stammen ved grunden måler omtrent 2 meter i diameter.

Det ældste morbærtræ i Danmark er højst sandsynligvis det morbærtræ, som står ved Proviantgården i København. Det blev plantet, imens Christian IV var konge, i begyndelsen af 1600-tallet.
Dette træ blev kendt, da Christian IVs datter Leonora Christine sad fanget i Blåtårn. Hun fik blade fra dette træ til at dyrke silkelarver på. Det siges der.
Da Christian IV døde i 1648, kom Leonora Christina og Corfitz Ulfeldt i konflikt med Frederik 3. og dronning Sophie Amalie.
I 1651 flygtede Leonora Christina og Corfitz Ulfeldt til Sverige.
I 1659 måtte de flygte fra Sverige til Danmark, hvor de i 1660 blev sat i fangenskab på Hammershus.
Frederik 3. løslod dem året efter, men da Ulfeldt i 1663 blev anklaget for højforræderi, blev Leonora Christina pågrebet i England og udleveret til Danmark. Indtil Sophie Amalies død i 1685 sad Leonora Christina fængslet i Blåtårn på Københavns Slot. Resten af sin levetid tilbragte hun i Maribo Kloster.

Så vi ved, at man på denne tid havde morbær i Danmark, og man holdte silkelarver. Fordi Leonora Christina eftersigende sad i Blåtårn med morbærblade og silkelarver. Måske havde hun dem med sig hjem fra Bornholm?

Vandrehistorien, jeg har hørt, er, at det var Povl Ancher (1629-1697), der ville dyrke silke på Bornholm og derfor havde fået importeret morbærtræer og silkelarver. Men der kom ingen silke, for silkelarverne døde - Det var den forkerte sort morbær, der var blevet plantet.
På Bornholm har vi de sorte, purpur-farvede morbær, og silke dyrkes på den hvide slags morbær. I alt findes der 17 forskellige sorter af morbær.