VODKA

Drikkevandet fra Smålyngsværket er kåret som Danmarks bedste drikkevand. Vandet til vodkaen er renset skånsomt, så de naturlige mineraler og salte fra drikkevandet er bevaret i FALK Bornholms vodka.

Nexø sandsten

I Nexø og omegnen har vi som det eneste sted i Danmark røde sandsten i undergrunden. Det er dem, der kaldes Nexø sandsten. Når vandet løbet ned gennem jordlagene til grundvandet, løber det ned langs stenene. Mineralerne og saltene fra stenene blødgør og giver vandet smag.

Vi kender beskrivelserne fra de gamle whiskydistellerier i Skotland, hvor man oftest peger ud mod de klipper og vandet, der løber lige udenfor ved destilleriet.

Terroir og klippegrunden har en betydning for vandets smag og kvalitet.

Det smages i vodkaen, hvor vandet giver spiritussen en blød, lettere floral, lidt saltet og sødlig smag.

Der er en tendens til, man tænker, at vodka blot er vodka. Men kvaliteten og smagsnuancerne er mindst ligeså varierende som i fx en gin.

Filtrering

I de fleste spiritusproduktioner har man større, eldrevne anlæg stående til at rense vandet. 

Omvendt osmoseanlæg kører på strøm - tit i døgndrift. De bruges til at afsalte og demineralisere vandet, så det er sterilt ligesom det vand, der blandt andet anvendes på hospitaler til at skylle sår og instrumenter med, opløsning og fortynding af lægemidler og til insprøjtning.

Når vandet er renset fuldstændigt sterilt, kan man tilsætte de mineraler og salte, man vil have, og dermed styre smagen 100%. Det er praktisk og nødvendigt, når man producerer i store mængder til kunder, som altid forventer det samme produkt og den samme smag.

I produktionen af FALK Bornholms vodka, honningsyp og likører er det de lokale råvarer og de naturlige smage, som er det interessante. Derfor er vandets egen smag bevaret i vodkaen.

Ethanol

Ethanol kan destilleres på korn og kartofler. Ethanolen til FALK Bornholms vodka er destilleret på hvede.

Ethanolen destilleres ikke hos FALK Bornholm, men bestilles og indkøbes fra et større destilleri.

Når man destillerer løber spiritussen ud i sidste ende i tre dele: hovedet, hjertet og halen.

I hovedet findes ethanal, acetone, methanol og ethylacetat. De giver en mælkehvid, skrap alkohol.

I hjertet findes ethanolen.

I halen findes det, vi kalder fusel. Det er 5 forskellige slags alkoholer. Blandet sammen er det en tynd alkohol, der smager og mest af alt lugter fælt.

Ved et stort destilleri har man muligheden og kapaciteten for at dele de alkoholer, man ikke sælger til spiritusproducenter, op og sælge videre til bl.a. kosmetik-industrien.

Danmarks bedste drikkevand er fra Smålyngsværket på Bornholm

FALK Bornholms vodka består af en ren alkohol, der er destilleret på hvede. Alkoholen er tyndet ned med renset, bornholmsk drikkevand.

Det bornholmske drikkevand er kendt for sin høje kvalitet.
Modsat alle andre steder i Danmark har Nexø en grund af stærke, røde sandsten. For at bevare den gode smag, der kendetegner vandet, filtreres og renses vandet skånsomt, så de naturlige mineraler og salte i vandet bevares.

Drikkevandet fra Smålyngsværket ved Pedersker leverer vand til størstedelen af Syd- og Østbornholm. Vandet trækkes op fra omtrent 100 meter dybe boringer igennem den røde Nexø-sandsten. ikke andet drikkevand i Danmark hentes fra den type undergrund, som vi har i Nexø.

HVAD ER VODKA?

Vodka er ren ethanol (ca. 96% vol.) tyndet ned med renset vand til en alkoholprocent på minimum 37,5% vol. og max 60% vol.

Ethanol fremstilles ved, at enten kartofler, rug, hvede, en anden slags korn eller et mix af de nævnte, kværnes, fermenteres med gær og derefter destilleres. 

Destillation går kort sagt ud på at adskille alle de alkoholer og kemiske stoffer, der let fordamper, ved at koge dem. Det har faktisk været kendt i flere hundrede år og blev først brugt til at lave stærke drikke som fx vin og øl om til noget med højere alkoholprocent. Det er også sådan, man kan lave parfume. I dag er destillation en velkendt og meget anvendt metode i den kemiske industri, især når det kommer til at lave råolie om til fx gas, benzin og diesel.

Hvad betyder destillation?

Ordet "destillation" kommer fra det latinske "destillatio", som betyder "neddryppen". (Latinske ord slåes i øvrigt altid op i 1. person singularis og ikke i infinitiv.) "Destillatio" kommer fra ordene "de-" og "stilla", som betyder "dråbe".

Hvordan destilleres vodka?

Når man destillerer, er de lettest flygtige stoffer mere koncentreret i dampen end i den kogende væske. De tungere stoffer er derimod mere koncentreret i selve væsken. Når dampen køles ned, bliver den til væske igen, og det kaldes destillat. 

Ethanol fremstilles oftes ved kolonnedestillation. Der findes pot stills, man kender fra særligt whiskey destillerier, og så er der kollonne-anlæg og hybrider. Sidstnævnte ser vi mest af i de mindre destillerier, som destillerer 2000 liter eller mindre pr gang.

Vodka kommer typisk fra kollonne eller hybrid-anlæg. Derfor giver det sjældent mening at tale om antallet af destilleringer, da destillatet er færdigt, når det er destilleret gennem anlægget første (og eneste gang).

Hovedet, hjertet og halen

Hovedet er den spiritus, der kommer først. Den indeholder en høj procentdel af lavkogende alkoholer og andre forbindelser såsom aldehyder og ethylacetat. I hovedet er der methanol, acetaldehyde, acetone, formaldehyd og sulfid. Der kan også findes lidt fusel i hovedet, selvom langt det meste er i halen, fordi fusel er tungt.

I hjertet er ethanolen, der ligger i midten af destillatet, og som kan drikkes efter fortynding.

Halen er den sidste del af destillatet, som indeholder en høj procentdel af fuselolie og meget lidt drikbar alkohol. Halen er mælkehvid og ser uren ud, og fusel er generelt bare flere forskellige lugtende væsker som består af propyl-, butyl- og især amylalkoholer.

I andre slags spiritus bruges en my af hovedet og noget af halen. Men til vodka er det den rene ethanol, som bruges.

Hvorfor destillerer jeg ikke selv?

Ethanol er i en lille spiritusproduktion ikke bæredygtigt at destillere på egen hånd, da man står med en lang række alkoholer fra hovedet og halen, der efterfølgende skal kasseres. De kæmpestore destillerier i udlandet, der destillerer for mange små producenter og særligt gin-destillerier, som destillerer ethanol gennem enebær og andre botanikals, er et bedre valg rent miljømæssigt. De store destillerier kan sorterer resterne fra og sælge dem videre til bl.a. kosmetikindustrien.

Lokalt produceret vodka

Der er forskellige historier om, hvor vodkaen har sin oprindelse. Man er dog enig om, at Polen er der, hvor vodkaen først blev destilleret og drukket.

Man har fundet rester af destilleringsanlæg og andre tegn på produktion af vodka i Polen fra omkring år 800-900 e.v.t. Andre mener, at vodkaen, som vi kender i dag, først nåede til Polen omkring det 13. århundrede med de arabiske købmænd.

Selve destillerings-metoden har sin oprindelse fra Asien, hvor man destillerede æteriske olier og balsam. Ligesom med kunst og myter har metoden udbredt sig langsomt ned gennem Ægypten og de arabiske lande, gennem Grækenland, Rom og derefter op mod Europa.

På et tidspunkt har man fundet ud af, at de alkoholer, man har haft anvendt til parfumer og til at balsamere lig med, også har kunnet drikkes. Det, synes jeg, er en sjov viden, fordi man i dag ved destillering af ethanol netop kan skære 'halen' ('tails') fra og sælge denne videre til kosmetik-industrie. Fusel, som halen består af, kan anvendes til produktion af bl.a.  foundations og parfumer.

På Bornholm har vodkaen sandsynligvis været anvendt som base til honningsyppen siden engang i middelalderen.